De levenscyclus van een onderneming

Elk bedrijf heeft een unieke levensloop. Van spannend idee, via pieken en dalen naar groei, meestal resulterend in succesvolle stabiliteit, soms in onstuitbaar verval. Het patroon van deze cyclus is niet altijd voorspelbaar, maar wel te beïnvloeden. Hoe? Door alert te blijven, kansen te omarmen en soms risico’s te nemen. In dat proces is Cappa een waardevolle businesspartner voor ondernemers met visie en lef. Wij zijn altijd scherp op signalen die aangeven dat jouw bedrijf in beweging moet komen. In elke fase van de levenscyclus: startup, scale-up, exitstrategie.

Startfase

Je loopt rond met de gedachte een eigen onderneming te beginnen. Alleen of samen met anderen. Misschien ligt er zelfs al een uitgewerkt businessplan klaar. Maar dan? Om succesvol van start te gaan, moet een aantal zaken goed zijn geregeld: rechtsvorm, vergunningen, bedrijfsruimte, marketing, financiering, administratie, verzekeringen, inkoop, personeel, algemene voorwaarden enzovoort. Genoeg zaken om goed te overdenken. Cappa adviseert je bij het maken van keuzes om jouw onderneming stevig van start te laten gaan.

Groeifase

De eerste uitdagingen zijn overwonnen. Cappa helpt bedrijven richting en gas te geven. Dat doen we bijvoorbeeld door het opzetten van een meerjarenbegroting, verdienmodellen, debiteurenbeheer, kostprijsberekeningen, door digitalisering of door het upgraden van de (salaris)administratie. Hiermee komt jouw onderneming sterker voor de dag.

Stabiliteitsfase

De zaken lopen, je bent tevreden en houdt de economische trends in het oog. Tijd om na te gaan denken over de volgende fase. Wij adviseren je op het gebied van financiële planning, pensioen en arbeidsongeschiktheid. Daarnaast houden we overzicht op stappen die jouw bedrijfsvoering verder professionaliseren, zoals dossiervorming en contractenbeheer.

Innovatiefase

Stilstand is achteruitgang. Een cliché, maar tegenwoordig meer realiteit dan ooit. Hoe voorkom je dat jouw onderneming voorbijgestreefd wordt en de slag om de innovatie en duurzaamheid mist? Onze adviseurs zetten met je op een rij hoe je nieuwe markten kunt veroveren door proces- en productinnovatie of door het invoeren van andere verdienmodellen. We onderzoeken hiervoor de mogelijkheden van financiering, subsidies, crowdfunding en samenwerking. Het doel: jouw bedrijf toekomst klaar maken.

Optimalisatiefase

Jouw bedrijf staat als een huis, maar het kan altijd beter. Nu is het tijd om kritisch te bekijken welke processen in het bedrijf verder geoptimaliseerd kunnen worden. In deze fase gaat om efficiëntie en hogere winstmarges. Door het stroomlijnen van jouw financiële controlling, managementondersteuning en door IT en softwareprogramma’s brengen wij jouw organisatie naar een hoger level.

Herstructureringsfase

Misschien doet zich de gouden kans voor om te fuseren, een ander bedrijf over te nemen of juist jouw eigen onderneming over te dragen. Hoe ga je een dergelijk traject aan? Een dringend advies: gebruik hiervoor de expertise van een overnamespecialist. Cappa begeleidt dit soort transacties, onder meer door het opstellen van een verkoopmemorandum, het doen van waardebepalingen en het uitvoeren van due diligence-onderzoek. Gaat het om een overdracht binnen de familie? Ook dan spelen wij een cruciale bemiddelende rol aan de onderhandelingstafel.

Herken jij de fase waarin jouw onderneming zich nu bevindt?

Past dat bij de toekomstplannen die je hebt? Bespreek de levenscyclus van jouw bedrijf met een adviseur die jouw bedrijf de juiste richting op kan sturen.

Waarom Cappa Accountants?

Flexibiliteit

Ondersteuning bij afgebakende projecten, tijdelijke detachering, als vervanging of op interim-basis.

Rendement

Goed ingerichte financiële en administratieve systemen, waardoor je focus houdt op jouw eigen onderneming.

Online dashboards

Helder advies over de online mogelijkheden voor jouw onderneming.